torek, 2. januar 2024

Parodontoza v sliki in besedi








ZDRAVA DLESEN

Vsak zob ima tam, kjer zobna krona gleda iz dlesni okrog in okrog zobne krone naravni žlebiček - naravni žepek, globok 2 - 3 mm.

V tem predelu dlesen ni priraščena na zob, le naslonjena je na zobno krono. Prva vlakna, s katerimi je zob priraščen na dlesen, so v področju zobnega vratu. Vlakna, s katerimi pa je zobna korenina vraščena v kost, pa se nahajajo v področju korenine. 

Zob v dlesen in kost  ni togo vraščen, temveč z drobnimi vlakenci, ki so na risbah anatomije zelo povečano narisana zaradi lažjega razumevanja.

Če je naravni žepek, ki obdaja zobno krono čist in v njem ne ostaja hrana in je zobna obloga - biofilm redno očiščena je dlesna tega žepka zdrava.
Je bledo rožnate barve, izgleda, kot manšetka okrog zoba. Pri pravilnem čiščenju  ne krvavi in prav tako ne krvavi pri preizkusu na krvavitev.


Image title 


GINGIVITIS - VNETJE DLESNI


Kadar v naravnem obzobnem žepku zastaja hrana in in je stalno prisotna zobna obloga se dlesen vname. Dlesen je na pogled bolj intenzivno rdeča, povečana - otečena in pri pravilnem čiščenju krvavi. Krvavi tudi na preizkus krvavitve. Vneta je le dlesen, vlakna s katerimi pa je zob pričvrščen v kost, pa niso vneta.

Če v tej fazi vnetja začnemo na pravilen način čistiti, bo vnetje izzvenelo, dlesen pa se bo pozdravila brez posledic. Dlesen bo ostala zdrava pod pogojem, da nadaljujemo s pravilnim čiščenjem zob. Direktni vzrok vnetja je namreč je zobna obloga - biofilm, ki ni bil uspešno odstranjen, zato povzroča vnetje.

Kadar je prisoten tudi zobni kamen, je potrebno opraviti profesionalno čiščenje pri zobozdravniku, da površine zoba spet postanejo dostopne za vsakodnevno čiščenje doma.
Kadar je vnetje kronično ne boli.



Začetna parodontalna bolezen

ZAČETNA PARODONTALNA BOLEZEN - PARODONTOZA


Kadar v času, ko je vneta samo dlesen - gingivitis, ne začnemo s pravilnimi tehnikami čiščenja in tako vnetje dlesni traja in traja, se vnetje razširi še na vlakna, s katerimi je zob vraščen v dlesen in kost. Kadar so ta vlakna vneta, propadejo. In ko propade vlakno, propade tudi tanka plast kosti, kamor je bilo to vlakno pripeto. Tako bolezen napreduje.

Žepki se poglobijo, globoki so lahko 4 - 6 mm. Prisotna je zmerna krvavitev pri čiščenju in pri preizkusu na krvavitev. Pojavi se lahko stalen ustni zadah. V tej fazi običajno še ne opazimo, da bi se dlesen umikala skupaj s kostjo ali pa so ti umiki majhni. Kadar je prisoten zobni kamen, je treba opraviti profesionalno čiščenje pri zobozdravniku, da površine zoba spet postanejo dostopne za vsakodnevno čiščenje doma. 

Po takem profesionalnem čiščenju se stanje izboljša. Globine žepkov se zmanjšajo na račun zmanjšanja otekline dlesni in žepki spet postanejo dostopni za čiščenje doma.
Ker je vnetje kronično ne boli. Pomembno pa je vedeti, da kost, ki ste jo zaradi vnetja izgubili, ne bo več zrasla nazaj. Ko se vnetje umiri in žepki spet postanejo bolj plitvi, lahko opazimo, da so zobni vratovi razgaljeni. Zobje so videti podaljšani in včasih to je videti, kot da so izrasli bolj ven.



Zmerno napredovana parodontalna bolezen


ZMERNO NAPREDOVANA PARODONTALNA BOLEZEN - PARODONTOZA


Kadar še vedno nismo ukrepali proces vnetja napreduje v globino in žepki postajajo globlji in globlji. Kljub vnetju in otečeni dlesni se pokažejo razgaljeni zobni vratovi, dlesen se delno umika skupaj s kostjo.

Žepki se poglobijo in so globlji od 6 mm. Prisotna je krvavitev pri čiščenju in pri preizkusu na krvavitev. Pojavi se lahko stalen ustni zadah.

Stopnjo parodontalne bolezni ocenjujemo še s stopnjo majavosti zob, in kako močno so razgaljene korenine večkoreninskih zob v področju, kjer se le te razcepijo (prizadetost razcepišč). Pri zmerno napredovalni parodontalni bolezni samo profesionalno čiščenje ne zadostuje več. Potrebno je opraviti še predkirurške postopke luščenja in glajenja zobnih korenin. Postopek se izvede s parodontalno kirurškimi instrumenti v lokalni anesteziji v več obiskih po nekaj zob. 

Namen profesionalnega čiščenja je odstranitev trdih in mehkih zobnih oblog nad in pod dlesnijo in zagladitev očiščenih zob, z luščenjem in glajenjem pa zagotovimo stanje brez zobnega kamna in zobnih oblog - biofilma ter zagladitev zobnih površin tudi v žepkih globljih od 6 mm. Včasih je potrebna tudi operacija dlesni pri specialistu parodontologu.

Zob, ki ima žepke globlje od 6 mm, lahko ni več primeren nosilec za mostičke ali kot nosilni zob proteze.


Parodontalno bolezen direktno povzroča zobna obloga - biofilm, ki ni bila vsakodnevno uspešno odstranjena. Pomembni vzroki, ki povzročajo, da parodontalna bolezen hitreje napreduje so še dedna nagnjenost k parodontalni bolezni. 

Parodontalna bolezen je lahko dedna





Če ima ali je imel kdo od krvnih sorodnikov v družini napredovano parodontalno bolezen, je možno, da ste tako nagnjenost podedovali tudi vi. Bolezen poslabšajo še stres in kajenje. Vedno več dokazov pa kaže tudi na to, da nekatere sistemske in avtoimune bolezni kot je npr. diabetes lahko poslabšajo in pospešijo napredovanje parodontalne bolezni in obratno. Tudi parodontalna bolezen lahko poslabša nekatere splošne sistemske bolezni.

Image title



V kolikor bolezen napreduje in napreduje, lahko opazimo, da so zobje videti zelo podaljšani, dlesen ostopa od zoba, žepki pa segajo skoraj do konca korenin. Zobje so lahko majavi, ali sami izpadejo. Lahko se nagnejo navzven ali navznoter ali vstran. Lahko pa tudi izraščajo, če v nasprotni čeljusti ni zoba. Pogosto pri zobeh ki imajo več korenin vnetje lahko zajame tudi področje v razcepiščih korenin, kar pa je včasih nemogoče očistiti in negovati. Krvavitev je močna, lahko spontana, kar se najpogosteje opazi zjutraj na vzglavniku. Ustni zadah se močno ojača.

Zdravljenje napredovale parodontalne bolezni načrtujemo zelo skrbno

Pri napredovali parodontalni bolezni najprej ocenimo kateri zobje niso več rešljivi in katere zobe je še smiselno ohranjati. Ko odstranimo nerešljive zobe, opravimo profesionalno čiščenje ter luščenje in glajenje tistih zob za katere ocenimo, da bi se jih še dalo rešiti. Natančno vas  podučimo kako preostale zobe negovati, da jih bo mogoče čim dlje ohraniti. Že sama odstranitev tistih zob, ki niso rešljivi velikokrat precej izboljša stanje dlesni.

Parodontalna bolezen je kronična in običajno ne boli, če se ravno ne zagnoji kak žepek. Ima počasen potek. Od prve slike - gingivitisa pa do zadnje slike - napredovale parodontalne bolezni lahko včasih traja tudi 20 let ali več. Vendar danes znamo parodontalno bolezen zaustaviti ali zelo upočasniti potek, napredovanje bolezni. Žal pa je kost, ki ste jo zaradi kroničnega vnetja izgubili, izgubljena za vedno. Danes ne poznamo metode zdravljenja s katero bi lahko dosegli, da bi  kost izgubljena zaradi generalizirane parodontalne bolezni zrasla nazaj.


ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI


Uspešnost zdravljenja parodontalne bolezni je v največji meri odvisno od vas samih. Za uspeh je ključno dobro sodelovanje in zaupanje med zobozdravnikom, specialistom parodontologije in pacientom. 

Namen zdravljenja je vzpostaviti zdravo stanje dlesni z žepki do 3 mm na nivoju kosti, ki je še ostal. Le take žepke lahko doma vzdržujete sami in na ta način prevzamete kontrolo nad vašo parodontalno boleznijo. Pomembno je tudi, da imate urejene sistemske bolezni, kot npr. diabetes.

Parodontalna bolezen je kronična bolezen. Pri parodontalni bolezni je potrebno ves čas biti pod kontrolo zobozdravnika, podobno kot na primer pri diabetesu ali boleznih srca in ožilja. S pravilnim zdravljenjem jo znamo zaustaviti ali zelo upočasniti potek, napredovanje bolezni. Ne znamo pa povzročiti, da bi kost zrasla nazaj.

Imate težave z dlesnimi? Naročite se: 031 656 901

Ni komentarjev:

Objavite komentar