torek, 2. januar 2024

Periimplantitis – vnetje dlesni okoli implantataAli je res, da se okrog implantata lahko naredi parodontoza?


Podobno kot na zobu, se tudi na površini zobnega vsadka sčasoma naseli zobna obloga.
Bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah najprej povzročijo vnetje dlesni okrog implantata. Tako vnetje imenujemo periimplantatni mukozitis. Podobno kot nezdravljen gingivitis – vnetje dlesni okrog zoba lahko le – ta, če ni zdravljen preide v kronični parodontitis pri zobu oz. periimplantitis pri implantatu.Vzrok periimplantatnega mukozitisa in periimplantitisa je nezadostno čiščenje. Nastanek je možno preprečiti s pravilnim čiščenjem in rednimi kontrolnimi pregledi, ki so usmerjeni v zgodnjo prepoznavo ter z vzdrževalnimi ukrepi.

Kadar pa periimplantitis že nastane, ga zdravimo podobno kot kronični parodontitis. Najprej opravimo inštrukcijo pravilnega čiščenja, nato odstranimo vse trde in mehke zobne obloge (pri tem se uporabljajo drugačni nastavki za čiščenje kot za zobe!). Bistveno je tudi razkuževanje s klorheksidinom v tekočini in gelu. Na koncu sledi kirurško zdravljenje podobno kot pri kroničnem parodontitisu.


S pravilno tehniko čiščenja lastnih zob in implantatov si lahko zagotovite, da bodo v ustih doživljenjsko.Ni komentarjev:

Objavite komentar