nedelja, 10. oktober 2010

Granulom

Pozdravljeni!

Stara sem 24 let. Rada bi vprašala glede gronuloma. Pred dvema letoma so mi izpulili petico na levi strani leto kasneje pa šestico na desni strani.

Sedaj mi zdravi zob štirico
na levi strani, ker imam gronulom. Zanima me če se to lahko popravi ali ne? Kako nastane gronulom?

Pozdravljeni!
»Granulom«, bolj pravilno poimenovan kronični periapikalni proces nastane kot posledica vnetja zobne pulpe. Prevedeno to pomeni kronično vnetje na vršičku korenine, ki ima običajno za posledico topljenje oz. izginjanje kosti – na področju takega vnetja se namreč raztopi – izgine kost. Vzrok je običajno karies, ki je tako globok, da pride do vnetja zobne pulpe (zobnega živca) najprej v kronskem delu zoba, nato se le – to širi po koreninskem kanalu in naprej v kost. Da pride do granuloma navadno traja okrog 6 mesecev. 90% sprememb naštetih v prejšnjem stavku ne boli. In zato pacienta ne privedejo k zobozdravniku. Običajno jih pri pregledu, še pogosteje pri rentgenskem slikanju odkrijemo naključno.

Načeloma, se granulom da pozdraviti, ni pa vedno mogoče. Zdravljenje poteka tako, da zdravimo koreninski kanal. S tem, ko odstranimo vir infekcije v koreninskem kanalu, se granulom pozdravi, kost okrog vršička korenine pa zaraste.

Upam, da bo zdravljenje vašega zoba uspešno.
V bodoče pa ne pozabite, redne kontrole pri zobozdravniku na 6 mesecev so potrebne, čeprav menite, da nimate težav z zobmi.

Lep pozdrav,

Ni komentarjev:

Objavite komentar