četrtek, 14. oktober 2010

Hud strah pred zobozdravnikom pri otroku


Imam hčerko staro 6 let, ki jo se strah zobozdravnika, ne odpre niti ust. Ima pa kar nekaj zob za popraviti. Največji problem pa se je pojavil sedaj, ko ji enke rasteta navznoter(križni griz). Ali pri otrocih popravljajo zobe tudi pod anestezijo, kje.

Pozdravljeni!

Kadar je otroka zelo strah, je to hud stres tudi za starše. Vendar je strah tudi pri otroku mogoče premagati. Seveda je najpomembneje, da se o tem, da je potrebno skrbeti za zobke pogovarjate tudi doma.

Začnite s pogovori med odraslimi in pripovedujte zgodbe, ki bodo izražale pozitivnost obiska pri zobozdravniku - kadar je deklica prisotna. Sprva je ne vključujte v te pogovore. Dovolj je velika, da ve, da so obiski pri zobozdravniku potrebni.

Poiščite pravljice in zvočne zapise pravljic. Sapramiška obstaja tako v obliki knjige kot na kaseti, ne vem pa ali je bil morda posnet tudi na CD. Na kaseti je zelo lepa pesmica z naslovom » Moji beli zobki«, ki se jo lahko naučite. V knjižnicah boste našli veliko slikanic na to temo.

Naj bo nekaj prvih obiskov pri zobozdravniku namenjenih le pregledu, morda kakemu premazu, čiščenju zob … Predvsem pa v njeni prisotnosti nikoli ne razlagajte neprijetnih zgodb o obiskih pri zobozdravniku, nikomur ne razlagajte v njeni prisotnosti kako strah jo je. Deklica bo zrastla in bo sčasoma bolj razumsko dojemala pomen obiskov pri zobozdravniku.

Za otroke obstaja specialist pedontolog, običajno delujejo v zdravstvenem domu. Specialist pedontolog je zobozdravnik za otroke (kot pediater za splošne zdravstvene težave), gotovo ste ga obiskovali do 1.leta starosti.

Ima dodatna znanja kako pristopiti k otroku s hudim strahom. Zobe pod splošno anestezijo vem, da popravljajo v Ljubljani na Stomatološki kliniki. Ti posegi so namenjeni otrokom s posebnimi potrebami. Vaša deklica bo z vašo pomočjo in s pomočjo zobozdravnika zagotovo premagala strah
pred zobozdravnikom. Kar pogumno.

Lep pozdrav,

Ni komentarjev:

Objavite komentar