četrtek, 26. maj 2011

Kdaj k zobozdravniku?

Imam 19 mesečno hčerko in ima 16 zobekov. Kdaj naj grema prvič k zobozdravniku, saj me je malo strah saj se zelo boji zdravnikov in če se začne jokat ponavadi bruha. In še nekaj ker ji je premanjkovalo železa je morala dobivati sirup in tabletke in na zgornjih 4 zobkih se ji je naredil ozek trak rjavega ali je možno z rednim umivanjem spraviti dol z zobekov ali bomo morali počakati da odpadejo?

Ker je otroško zobozdravstvo odlično organizirano otroke kličejo na prve preglede. Način dela se od področja do področja razlikuje, zato bo najbolje, da povprašate v najbližji zdravstveni dom ali zasebnega otroškega zobozdravnika kakšen način dela imajo. V kolikor menite, da bi deklica potrebovala pregled kar poprosite za datum. Tudi če se zelo boju ne bo nič hudega, če jo nekajkrat pripeljete "samo zobke preštet". Deklica se bo navadila na okolje in ga sčasoma sprejela.

Črne obloge navidezno obarvajo mlečne zobe. Navadno so kak milimeter proč od dlesni v obliki tankih pasov. Ti se če so bolj razširjeni, širijo v smeri griznih ploskev zob. Običajno se pojavijo pri majhnih otrocih in do pubertete izginejo. Povzročajo jih nespecifične kromogene bakterije, ki ne proizvajajo kislin, zato pod njimi nikoli ni kariesa. Lahko odstranimo s strojnim ščetkanjem. Običajno takih oblog ne odstranjujemo v kolikor ne motijo izgleda.

V tolažbo naj Vam bo, da so otroci, ki imajo take obloge običajno bolj odporni proti kariesu. Morda bo Vaša deklica dovolila odstraniti obloge in tako izkusila, da je lahko obisk pri zobozdravniku tudi neboleč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar