nedelja, 5. junij 2011

Čeljustni sklep poka. Kaj narediti?

V neki rubriki neke revije sem že opazila podobno vprašanja, pa nisem bila dovolj pozorna. Vprašala bi vas rada, za kakšno težavo oz. bolezen gre, če poka in občasno boli v predelu ob ušesu, kjer se stikata spodnja in zgornja čeljust. Stara sem 35 let. Kaj svetujete?

Težave s sklepom uvrščamo med kraniomandibularne motnje. Zajemajo čeljustna sklepa in žvečne mišice . Tipični znaki so bolečine v čeljustnem sklepu, v žvečnih mišicah, omejeni gibi čeljusti, ki so lahko asimetrični, ter poki in škrtanje v čeljustnem sklepu. Pojavijo se običajno med 15 in 45 letom in so bistveno pogostejši pri ženskah kot moških.

Vzrok nastanka težav se lahko ugotovi s standardnimi in specialnimi rentgenskimi slikami ter CT- slikanjem. Ko se ugotovi vzrok in postavi diagnoza, se lahko določi še terapija. Kadar težave v čeljustnem sklepu niso posledica kakega sistemskega obolenja, (predvsem so lahko v sklopu revmatičnih obolenj), večinoma pomagajo že posebne vaje, ki jih izvajate doma.

So kot nekakšna fizioterapija za čeljustni sklep. S težavami čeljustnega sklepa se ukvarjajo specialisti maksiofacialni kirurgi. Oglasite se do svojega osebnega zobozdravnika, mu potožite o težavah in ocenil bo ali potrebujete specialistični pregled.

Ni komentarjev:

Objavite komentar