ponedeljek, 19. marec 2018

Kaj je karies - zobna gniloba in kako se ga obvarovati?


Karies je najbolj razširjena bolezen ustne votline. Prizadene tako otroke kot odrasle. Dobra novica je, da znamo karies zdraviti, ga zaustaviti. Danes je na voljo širok spekter zdravljenja kariesa.

Karies nima enega samega vzroka. Je posledica mnogih dejavnikov. Zobovino sestavljajo minerali in organske snovi. Zunanjo plast zobne krone - sklenino - sestavljajo pretežno minerali. Notranjo plast zobne krone in korenino – dentin - prav tako sestavljajo minerali, a je med njimi veliko več organskih snovi. Zato v dentinu karies napreduje hitreje kot v sklenini. 

Karies obarvan s karies markerjem 

V ustih se iz zobovine neprestano izplavljajo minerali in se vgrajujejo nazaj v zobovino. Tako neprestano poteka demineralizacia in remineralizacija zobovine. Kadar so vsi dejavniki v ravnovesju sta demineralizacija in remineralizacija zob v ravnovesju, zobovina ostane nepoškodovana.

Karies lahko opredelimo kot lokalizirano kronično neravnovesje demineralizacije in remineralizacije trdih zobnih tkiv v prid demineralizacie.
Kariesa ne moremo vedno ugotoviti le s prostim očesom. Zato si lahko pri skritem kariesu pomagamo z več metodami ugotavljanja kariesa. Ena teh metod je tehnika rentgenskega slikanja imenovano tehnika zagriznih krilc ali BW tehnika.
Za ugotavljanje kariesa lahko uporabimo še karies markerje, ki nam obarvajo le kariozno spremenjeno zobovino, ne pa zdrave.

Image title

Karies pa lahko ugotavljamo tudi s posebnim laserjem. Laser lahko presvetli zob 2 mm v globino. Ta način nam pomaga odkriti karies med zobmi kamor ne moremo ne pogledati, ne potipati. Predvsem pa je učinkovit pri zaznavanju kariesa, ki nastane v fisurah zob. Te so pogosto ampulaste oblike.


Kako se obvarovati kariesa?
  • redno čistite zobe z zobno ščetko
  • redno čistite zobe z zobno nitko
  • redno čistite zobe z medzobnimi ščetkami
  • jejte v strnjenih obrokih, med obroki pa pijte nesladkane in negazirane pijače
  • sladke prigrizke uživajte skupaj z glavnimi obroki
  • redno hodite na kontrole k zobozdravniku

Ni komentarjev:

Objavite komentar