torek, 13. marec 2018

Zakaj ortopan in druga slikanja zob?


Zakaj je potrebno slikanje zob? Ker nam lahko prikaže informacije, ki jih s pregledom ne moremo videti. Pa vendar, slikanje zob pomeni sevanje. Naj vam ga vedno odredi zobozdravnik.






 
ORTOPAN

Ortopan Ortopan je pregledna slika na kateri poleg zob vidimo še druge strukture zgornje in spodnje čeljusti v celoti ter del sinusov. Glede na to, da je obsevanje relativno majhno (dva dni naravnega ozadja, to je, kot dobite sevanja v dveh dneh v naravnem okolju) nam poda ogromno informacij. Ena od mnogih stvari, ki jih vidimo na ortopanu je tudi skriti karies, ki ga lahko v ustih pri pregledu ne zaznamo, viden pa je lahko na taki sliki. Takega »skritega ali nevidnega« kariesa je po podatkih v referenčnih strokovnih revijah kar 30 - 50 %!!!  Na ortopanu vidimo tudi nivo kosti, kar nam lahko nakaže na napredovalo parodontozo – parodontalno bolezen. Marsikdaj nam ortopan odkrije kaj kar je potrebno zdraviti še preden se pojavijo težave. Ortopan je danes po sodobnem algoritmu skrbi za zdravje v ustni votlini ne le standardni postopek, temveč doktrina.


LOKALNA RENTGENSKA SLIKA ZOB

Lokalni zobni rentgenLokalna rentgenska slika zoba nam prikaže zobno krono kjer lahko vidimo karies, ki ga morda pri pregledu v ustih ni bilo mogoče zaznati, lahko vidimo število in  potek korenin in koreninskih kanalov. Kadar moramo narediti plombo, ki je globoka in predvidevamo, da bi morda lahko prišlo do zdravljenja koreninskih kanalov vedno naredimo prej lokalno rentgensko sliko zoba. Prav tako pred na primer puljenjem zoba. Pri tej tehniki prejmete sevanje kot ga prejmete nekaj ur iz naravnega ozadja.



Slika zob na karies
RENTGENSKA SLIKA ZOB NA KARIES OZ. BOLJ STROKOVNO POVEDANO RENTGENSKO SLIKANJE ZOB S TEHNIKO ZAGRIZNIH KRILC

Ta tehnika, imenovana tudi BW (bite wing) tehnika je zelo uporabna kadar sumimo da gre za skriti karies. Pri tej tehniki se deli zob ne prekrivajo, vendar s to tehniko lahko poslikamo le zobne krone zob. Pri tej tehniki prejmete sevanje kot ga prejmete nekaj ur iz naravnega ozadja.



CBCT ALI CONE BEAM CT - POENOSTAVLJENO POVEDANO DENTALNI CT

Dentalni CTPri tej tehniki prejmete več sevanja, vendar je odvisno kakšno slikanje potrebujemo. Sevanje je odvisno od tega kako velik segment slikamo in koliko natančen posnetek želimo. Zato se za tako slikanje odločamo izjemno previdno, ko je to zares upravičeno. CT obeh čeljusti slikamo na primer kadar iščemo žarišča, ali kadar na primer načrtujemo obsežnejšo protetično rehabilitacijo na implantatih ter pri diagnostiki težjih bolezni kot na primer rak čeljustnih kosti. Za segmentni CT kjer tako slikanje zajame cca 4 x 5 cm območja pa se odločamo na primer pri diagnostiki granulomov, cist, pri iskanju morebitnih dodatnih kanalov pri zdravljenju korenin zob in drugih sumov na težje bolezni.

Slikanje, predvsem pa vrsto in način slikanja naj vam zato vedno odredi zobozdravnik.

Menite da potrebujete rentgensko sliko zob? Prej se posvetujte z nami: 031 656 907

Ni komentarjev:

Objavite komentar