četrtek, 14. december 2023

BOLEČ ZOB? NE ČAKAJTE!




Hitra zobozdravstvena prva pomoč vas lahko obvaruje tudi čustvene (psihične), fizične ter finančne bolečine.

Skleninski karies


OBČUTLJIVOST NA TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB – NA TOPLO IN HLADNO HRANO IN PIJAČO

Možen problem: Če bolečina popusti hitro, ko dražljaj mine, občutljivost običajno nima velikega pomena. Lahko gre za manjši začetni karies, ne čisto tesno plombo, izpadlo plitvo plombo, odlomljen manjši košček zoba ali razgaljeno zobno korenino zaradi recesije ali abrazije.

Kaj storiti: Če gre za občutljivo razgaljeno korenino jo dobro čistite, da se na njej ne bo nabirala zobna obloga – biofilm. Uporabljajte primerno zobno ščetko in ne čistite več kot dvakrat dnevno. Uporabljajte zobne paste za občutljive zobe, vsebujejo naj fluoride. Če občutljivost ne preide obiščite vašega zobozdravnika.

Dentinski karies


OBČUTLJIVOST NA TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB PO ZOBOZDRAVNIŠKEM POSEGU

Možen problem: Zobozdravniški posegi lahko povzročijo občutljivost na termične dražljaje pri plombah, ki segajo globoko proti zobni pulpi (zobni živec), ali pa če segajo globoko pod dlesen. Taka bolečina je običajno prehodnega značaja.

Kaj storiti: Taka bolečina se po nekaj dneh naj ne bi več stopnjevala. Lahko pa je zob preobčutljiv še nekaj tednov, a občutljivost ne narašča temveč počasi izzveneva. Če se bolečina stopnjuje ali je močna in traja dlje časa bo potrebno ponovno obiskati zobozdravnika. Morda so bakterije ki so bile prisotne v globokem kariesu vseeno preveč virulentne, da bi jih vaš organizem lahko odstranil in morda bo potrebno endodontsko zdravljenje zoba ( zdravljenje zobnih korenin).
Image title

OSTRA BOLEČINA PRI UGRIZU NA DOLOČEN ZOB

Možen problem: Možni vzroki so globok karies, netesna plomba in / ali počen zob.

Kaj storiti: Obiščite zobozdravnika, preden se bolečina ojača. Zobozdravnik bo moral odstraniti karies, odstraniti staro netesno ali odlomljeno plombo ter narediti novo. Če je bolečina povzročala že vneta zobna pulpa bo verjetno potrebo endodontsko zdravljenje koreninskih kanalov. Zlome in odlome zoba je težje zdraviti. Zdravljenje je odvisno od tega ali poka oz. zlom seže v področje zobne pulpe.


DOLGO TRAJAJOČA BOLEČINA ZOBA NA TERMIČNE DRAŽLJAJE

Možen problem: Huda bolečina na termične in kemične dražljaje, ki traja lahko še nekaj minut ali dlje, zelo verjetno nakazuje, da gre za vneto ali odmirajočo zobno pulp (zobni živec), ki si ne bo opomogla.

Kaj storiti: Čim prej obiščite zobozdravnika, ki bo postavil diagnozo, preden se stanje poslabša do te mere, da se lahko razvijeta absces in oteklina. Zelo verjetno bo potrebno endodontsko zdravljenje zoba – postopek v katerem se iz koreninskih kanalov odstrani vneto ali odmirajočo zobno pulpo in tako reši zob.
Image title


ZAMOLKLA BOLEČNA IN PRITISK NA ZGORNJE ZOBE IN V PODROČJU SINUSANA NA ENI ALI OBEH STRANEH OBRAZA

Možen problem: Bolečina in pritisk, ki se čuti v področju sinusov pogosto zajame tudi zadnje  zobe zgornje čeljusti, saj jih oživčuje isto živčevje. Zato je izvor take sevajoče bolečine, ki je pogosto opisana kot pritisk težko opredeliti. Taka bolečina se v sinusu lahko čuti kot bolečina v zobu in obratno. Zato lahko zaradi prehlada ali gripe zaprti sinusi povzročajo bolečino v zadnjih zobeh zgornje čeljusti. Lahko pa je taka bolečina tudi posledica stiskanja ali škripanja z zobmi.

Kaj storiti: Obiščite svojega zobozdravnika, da izloči zobe kot možen vzrok bolečine. Včasih se že na Rtg ortopanu vidijo zasenčeni sinusi. V kolikor bo vaš zobozdravnik ugotovil, da vzrok bolečine niso zobje vas bo napotil do osebnega zdravnika. Vsekakor ne čakajte, da se bolečina poslabša.


HUDA MOČNA BOLEČINA PRI KATERI JE NEMOGOČE UGOTOVITI KATERI ZOB JO POVZROČA

Možen problem: Tkivo zobne pulpe (zobnega živca) je akutno močno vneto in odmira. Tako stanje je posledica tega, da je karies dosegel ali napredoval v bližino zobne pulpe.

Kaj storiti: Nemudoma obiščite svojega zobozdravnika, ki vas bo pregledal in morda odredil kake dodatne diagnostične preiskave, ki so potrebne  za natančno postavitev diagnoze. Predvsem, da se določi, kateri zob povzroča bolečino. Kadar je možnih zob več je to lahko poseben izziv. Ko enkrat določimo vzročni zob lahko začnemo z zdravljenjem, ki olajša bolečino in ohrani zob. V kolikor ne storimo ničesar, in le jemljemo zdravila proti bolečini, se lahko razvije absces z oteklino.
Skleninski karies


NEPRESTANA MOČNA BOLEČINA IN PRITISK, OTEKLINA DLESNI IN / ALI OBRAZA TER BOLEČINA NA UGRIZ

Možen problem: Zob ima lahko vnetje, ki prehaja ali je prešel v absces, ki se je razširil iz zobne pulpe na okolna periodontalna tkiva ali kost.

Kaj storiti: Nemudoma obiščite svojega zobozdravnika, ki vas bo pregledal in morda odredil kake dodatne diagnostične preiskave, ki so potrebne  za natančno postavitev diagnoze, in ugotovil kateri zob povzroča bolezensko stanje. Zelo verjetno bo potrebno endodonsko zdravljenje zoba, saj s čiščenjem odmrlega tkiva v koreninskih kanalih vzpostavimo drenažo skozi zob. Če to ni dovolj ali mogoče, je potrebna drenaža skozi dlesen. V kolikor so pridruženi še splošni simptomi – povišana telesna temperatura, je potrebno jemati tudi antibiotik. Ne čakajte, da se stanje poslabša.


Pomembno obvestilo:  Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.




Ni komentarjev:

Objavite komentar