sobota, 28. oktober 2023

Iglice in zob






Pred kratkim me je zabolel zob in sem šla k zobozdravniku. Ta mi je zob odprl, nato pa je uporabil iglice in pilice, ki jih je zabadal v koren zoba. Zanima me, kaj ta proces pomeni in zakaj je potrebno omrtvičit zob, ter kakšne so dolgoročne posledice tega.



Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini. 

Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področ je zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. To je napravil Vaš zobozdravnik.Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa, vložimo zdravilo. Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati, je odvisno od tega kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. 



Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tudi šest tednov, odvisno od zdravila in vnetja. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom, je potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombico. 

Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največ, jo možno sterilnost kanalov, se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo s posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni, dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno. 




Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombico, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po 3 letih, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar