ponedeljek, 16. marec 2020

Coronavirus - Kdaj v ambulanto za nujno zobozdravstveno pomoč v času ko ne morete do svojega zobozdravnika









V času ukrepov zaradi pandemije bo delovalo le omejeno številzobozdravstvenihambulant, kjer bodo zobozdravniki lahko nudili varno zobozdravstveno prvo pomoč.
Kaj lahko storite, da bodo te ambulante čim manj obremenjene? Poostrite in dosledno izvajajte ustno nego, da ne bo kaj zabolelo.

 

IZPADLA PLOMBA IN ZOB NE BOLI

Image titleMožni vzroki: Plomba je izpadla, ker je bila dotrajana, lahko se je odlomil le del plombe. Lahko je zob občutljiv na toplo hladno ali sladko, kislo …

Kaj storiti: Če zob ne boli ali boli na termične in kemične dražljaje in bolečina mine hitro, le skrbite za zelo dobro higieno. Ne dražite zoba z ekstremno močnimi termičnimi in kemičnimi dražljaji, kot so na primer zelo vroče juhe, čaji, sladoledi ter na primer čokolada … Zelo poostrite higieno ter poskrbite, da bo zob vedno čist tudi na mestu, kjer je izpadla plomba. Večje ostanke hrane odstranite z zobotrebcem. Če vas pri ščetkanju zob skeli zaradi mentolov v zobni pasti, uporabite otroško zobno pasto ali tako, ki ne peče. Če je luknja v zobu večja, pred jedjo zapolnite tako luknjo s kroglico vate. Vatna kroglica naj bo tako velika, da jo močno zatlačite na mesto izpadle plombe. Toliko, da ne bo izpadla med hranjenjem. Namen vatne kroglice je, da zaščiti zobovino pred zastajanjem hrane v odprtini ter prepreči močnim termičnim in kemičnim dražljajem, da bi nadražili zobni živec. Če je zob mrtev, vas tak zob kar nekaj časa ne bo bolel kljub izpadli plombi. Vseeno v obeh primerih dobro očistite zob oz. njegovo luknjo v dnu, da se ne bo tam nabirala zobna obloga. Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke, na podlagi katerih vam bo svetoval.



OBČUTLJIVOST NA TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB – NA TOPLO IN HLADNO HRANO IN PIJAČO

Skleninski kariesMožen problem: Če bolečina popusti hitro, ko dražljaj mine, običajno pomeni, da gre najverjetneje za manjši začetni karies, ne čisto tesno plombo, izpadlo plitvo plombo, odlomljen manjši košček zoba ali razgaljeno zobno korenino zaradi recesije ali kislinske erozije. V tem primeru ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe.Velja za bolečino na toplo in hladno, ki hitro mine.

Kaj storiti: Če gre za občutljivo razgaljeno korenino, jo dobročistite, da se na njej ne bo nabiralazobna obloga – biofilm. Obloga je namreč kisla in povzroča raztapljanje zobovine, zob pa postaja bolj in bolj občutljiv na termične dražljaje. Uporabljajte primerno zobno ščetko in ne čistite več kot dvakrat dnevno. Uporabljajte zobne paste za občutljive zobe, ki vsebujejo fluoride. Če občutljivost ne preide po približno 3 tednih,obiščite vašega zobozdravnika, ko bo to mogoče. Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke, in vam svetoval.




OBČUTLJIVOST NA TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB PO ZOBOZDRAVNIŠKEM POSEGU

Dentinski kariesMožen problem: Zobozdravniški posegi lahko povzročijo občutljivost na termične dražljaje pri tistihplombah, ki segajo globoko proti zobni pulpi (zobni živec), ali pa če segajo globoko pod dlesen. Taka bolečina je običajno prehodnega značaja. Težave običajno izzvenijo v nekaj dneh do nekaj tednih in se ne stopnjujejo. V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe.

Kaj storiti: Taka bolečina se po nekaj dnehnaj ne bi več stopnjevala. Lahko pa je zob preobčutljiv še nekaj tednov, a občutljivost ne narašča, temveč počasi izzveneva. V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe. Le če se bolečina stopnjuje ali je močna in traja dlje časa ter se stopnjuje do te mere, da je potrebno jemati analgetike – protibolečinske tablete, boste morali poiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Morda so bakterije, ki so bile prisotne v globokem kariesu, vseeno že okužile zobno pupo, injih vaš organizem ni uspel odstranil, zato bo morda potrebno endodontsko zdravljenje zoba (zdravljenje zobnih korenin). Če se bolečina stopnjuje do te mere, da protibolečinska zdravila več ne pomagajo, vas ponoči zbudi, ali če zob hudo boli na ugriz, na poklep, ali če se ga dotaknete z jezikom, boste najverjetneje potrebovali nujno zobozdravstveno oskrbo. Vseeno najprej kontaktirajte svojega osebnega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam lahko pošlje elektronske rentgenske slike, ki jih hrani v vaši elektronski kartoteki, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč.



RAHLA BOLEČINA NA UGRIZ, KI SE POJAVI IN IZZVENI - MINE 

Image titleMožen problem: Gingivitis – vnetje dlesni. Kadar v naravnem obzobnem žepku zastaja hrana in je stalno prisotna zobna obloga, se dlesen vname. Lahko pa tako vnetje povzroči zataknjen košček hrane, zobne nitke ... Dlesen je na pogled bolj intenzivno rdeča, povečana – otečena in pri pravilnem čiščenju krvavi. Krvavi tudi na dotik in ob čiščenju. Vneta je le dlesen, vlakna, s katerimi je zob pričvrščen v kost, pa niso vneta.

Kaj storiti: Če v tej fazi vnetja začnemo napravilen način čistiti, bo vnetje izzvenelo in dlesen pa se bo pozdravila brez posledic. Poudarjam, da je potrebno čistiti pravilno, da se dlesen še bolj ne vname! Dlesen bo ostala zdrava pod pogojem, da nadaljujemo s pravilnim čiščenjem zob. Direktni vzrok vnetja je namreč je zobna obloga – biofilm, ki ni bil uspešno odstranjen, zato povzroča vnetje. Pomagalo bo, če si v lekarni kupite gel za medzobne prostore, ki vsebuje 0,5 % klorheksidina in hialuronsko kislino v kombinaciji. Kadar je prisoten tudi zobni kamen, bo potrebno kasneje, ko bo to mogoče, opraviti profesionalno čiščenje pri zobozdravniku, da površine zoba spet postanejo bolj dostopne za vsakodnevno čiščenje doma. Običajno se bolečina in vnetje umirita v nekaj dneh. Zaradi take bolečine najverjetneje ne boste potrebovali obiskati nujne zobozdravstvene pomoči. Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega osebnega zobozdravnika. Morda bo lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam lahko na podlagi tega svetuje.



SREDNJA DO MOČNA BOLEČINA NA UGRIZ, KI JE OBČASNO MOČNEJŠA IN OTEKLINA OB ZOBNI KRONI

Začetna parodontalna bolezenMožen problem: Začetna ali napredovala parodontalna bolezen – parodontoza. Žepki se poglobijo, globoki so lahko 4–6 ali več mm. Prisotna je zmerna krvavitev pri čiščenju in pri preizkusu na krvavitev. Pojavi se lahko stalen ustni zadah. Dokler je vnetje kronično, niti ne boli. Kadar pa se kak žepek vname, lahko nastaneta oteklina in bolečina, ki ju lahko spremlja majavost zoba.

Kaj storiti: Pomembnoje vedeti, da je direktni vzrok zobna obloga. Najprej poskusite močno poostriti ustno higieno z uporabo tako zobne ščetke kot nitke in medzobne (interdentalne) ščetke. Nujno zobozdravstveno pomoč boste potrebovali le v primeru, da se je razvilo močno vnetje, z oteklino in bolečino, ki pa se mu lahko pridruži še hudo omajanje zoba. V kolikor ocenite, da boste potrebovali nujno zobozdravstveno pomoč, najprej kontaktirajte svojega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam lahko pošlje elektronske rentgenske slike, ki jih hrani v vaši elektronski kartoteki, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč.


HUDA OSTRA BOLEČINA PRI UGRIZU NA DOLOČEN ZOB

Image titleMožen problem: Možni vzroki so globok karies, netesna plomba in / ali počen zob.Zob lahko boli na ugriz, dotik ali celo če se ga dotaknete z jezikom.

Kaj storiti: Najprej kontaktirajte svojega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam pošlje elektronske rentgenske slike, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Obiščite nujno zobozdravstveno prvo pomoč, preden se bolečina ojača.Če je bolečino povzročala že vneta zobna pulpa, bo verjetno kasnejepotrebnoendodontsko zdravljenje koreninskih kanalov. Zlome in odlome zoba je težje zdraviti. Zdravljenje je odvisno od tega, ali poka oz. zlom seže v področje zobne pulpe.



HUDA MOČNA SEVAJOČA KONSTANTNA SPONTANA BOLEČINA PRI KATERI NEMORETE UGOTOVITI KATERI ZOB JO POVZROČA
 
Image titleMožen problem: Huda bolečina na termične in kemične dražljaje, ki lahko traja še nekaj minut ali dlje po tem, ko dražljaj mine, in zelo verjetno nakazuje, da gre za vneto ali odmirajočo zobno pulpo –zobni živec, ki si ne bo opomogla. Bolečina lahko seva v uho, oko ..., celo v nasprotno čeljust. Bolečina je močna in vas zbudi iz spanca. Lahko se za kratek čas umiri in se spet pojavi, sčasoma je vedno huje. Bolečina se lahko stopnjuje od rahle bolečine do močne bolečine v nekaj urah do nekaj dneh.

Kaj storiti: Morali boste do zobozdravnika v nujno zobozdravstveno ambulanto, ki bo postavil diagnozo, preden se stanje poslabša do te mere, da se lahko razvijeta absces in oteklina. Zelo verjetno bo kasneje potrebno endodontsko zdravljenje zoba – postopek, v katerem se iz koreninskih kanalov odstrani vneto ali odmirajočo zobno pulpo in tako reši zob. Lahko pa bo potrebno puljenje – ekstrakcija zoba. Kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam jih lahko pošlje, saj vam bodo tako bistveno lažje in hitreje nudili zobozdravstveno prvo pomoč.



ZAMOLKLA BOLEČNA IN PRITISK NA ZGORNJE ZOBE IN V PODROČJU SINUSANA NA ENI ALI OBEH STRANEH OBRAZA

Image titleMožen problem: Bolečina in pritisk, ki se čuti v področju sinusov, pogosto zajame tudi zadnje zobe zgornje čeljusti, saj jih oživčuje isto živčevje. Zato je izvor take sevajoče bolečine, ki je pogosto opisana kot pritisk, težko opredeliti. Taka bolečina se v sinusu lahko čuti kot bolečina v zobu in obratno. Zato lahko zaradi prehlada ali gripe zaprti sinusi povzročajo bolečino v zadnjih zobeh zgornje čeljusti. Lahko pa je taka bolečina tudi posledica stiskanja ali škripanja z zobmi.

Kaj storiti: Kontaktirajte svojega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam bo svetoval. Morda bo na podlagi nedavnih rentgenskih posnetkov lahko izločil zobe kot možen vzrok bolečine. Včasih se že na Rtg ortopanu vidijo zasenčeni sinusi. V kolikor bo vaš zobozdravnik ugotovil, da vzrok bolečine niso zobje, vas bo napotil do osebnega zdravnika. Vsekakor ne čakajte, da se bolečina hudo poslabša.



NEPRESTANA MOČNA BOLEČINA IN PRITISK, OTEKLINA DLESNI IN / ALI OBRAZA TER BOLEČINA NA UGRIZ

Skleninski kariesMožen problem: Zob ima lahko vnetje ki prehaja ali je prešel v absces, ki se je razširil iz zobne pulpe na okolna periodontalna tkiva ali kost.

Kaj storiti: Morali boste obiskati ambulanto za nujno zobozdravstveno pomoč.Kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam jih lahko pošlje, saj vam bodo tako bistveno lažje in hitreje nudili zobozdravstveno prvo pomoč. Zelo verjetno bo potrebno endodonsko zdravljenje zoba pri vašem osebnem zobozdravniku, ko se bodo razmere glede koronavirusa stabilizirale. V kolikor so pridruženi še splošni simptomi, kot je povišana telesna temperatura, bo morda potrebno jemati tudi antibiotik. Ne čakajte, da se stanje poslabša.


RDEČE IN OTEČENE DLESNI, KI KRVAVIJO PRI UMIVANJU ZOB A NE BOLIJO

Image titleMožen problem: V kolikor parodontalna bolezen napreduje, lahko opazimo, da so zobje videti zelo podaljšani, dlesen odstopa od zoba, žepki pa segajo skoraj do konca korenin. Zobje so lahko majavi, ali sami izpadejo. Lahko se nagnejo navzven ali navznoter ali vstran. Lahko pa tudi izraščajo, če v nasprotni čeljusti ni zoba. Pogosto lahko pri zobeh, ki imajo več korenin, vnetje zajame tudi področje v razcepiščih korenin, kar pa je včasih nemogoče očistiti in negovati. Krvavitev je močna, lahko spontana, kar se najpogosteje opazi zjutraj na vzglavniku. Ustni zadah se močno ojača.

Kaj storiti: Kronična parodontalna bolezen redko boli, zato je najučinkovitejši ukrep, da poostrite ustno higieno, ko pa bomo zobozdravniki spet lahko delali, pa se čim prej naročite na profesionalno čiščenje zobnih oblog in zdravljenje parodontalne bolezni. Nujne zobozdravstvene pomoči in obravnave razen v primeru hudih bolečin ne potrebujete.



IZPADLA PREVLEKA, MOSTIČEK, ZATIČEK IN ZOB OZIROMA ZOBJE NE BOLIJO

Image titleMožni vzroki: Mostiček ali prevleka najpogosteje izpadejo, kadar so dotrajani in so se odcementirali. Lahko je pod prevleko karies. Zobje, ki so imeli prevleke, običajno v primeru, ko so snete, ne bolijo in niso zelo občutljivi na kemične in termične dražljaje. Zobni živec se pri takih zobeh pogosto umakne globlje v zobno korenino. Če izpade zatiček, je to najpogosteje zato, ker je počena korenina. Tudi taka korenina največkrat ne boli.

Kaj storiti: Predvsem ne lepite zobnoprotetičnih izdelkov nazaj sami s kontaktnimi in sekundnimi lepili, saj se lahko zastrupite! Če zalepite izdelek nazaj na zob s kariesom, bo lahko prišlo do vnetja zoba. Neustrezno lepilo vam lahko naredi hudo poškodbo – opeklino ali nekrozo dlesni! Če uporabite takšno lepilo za lepljenje zatička v počeno korenino, si lahko povzročite hudo vnetno reakcijo na mestu, kjer bo lepilo prišlo v stik s tkivom, če je korenina počena! Razgaljene zobe dobro čistite, lahko tudi brez zobne paste ali z otroško zobno pasto v primeru, da so občutljivi. Predlagam zobno pasto s fluorom, saj bo fluor dodatno zaščitil razgaljeno zobovino. V luknjo zoba, kjer je bil zatiček, pa vstavite kroglico z vato. Ta bo preprečila, da bi v luknjo zašla hrana, hkrati pa bo dovolj »dihala«, da ne pride do vnetja in otekline, če je korenina počena.


ZLOMLJENA ZOBNA PROTEZA

Image titleMožni vzroki: Proteza vam je padla na tla, morda v umivalnik. Lahko da se je prelomila ali se je odlomil košček proteze. Lahko pa se je prelomila v ustih. Lahko se je odluščil le kak zob s proteze.

Kaj storiti: V nobenem primeru ne lepite proteze z raznimi lepili, ki niso namenjena za v usta! Predvsem ne s sekundnimi, ki so strupena! Tako lepilo bo držalo le nekaj dni, lahko pa si z njim poškodujete protezo do te mere, da kasnejše popravilo morda ne bo mogoče. Najprej skrbno zberite vse dele proteze. Nato vse te delčke skrbno očistite in razkužite tako, kot če je proteza nepoškodovana. Če se je odlomil le delček proteze in protezo lahko nosite na način, da vas pri tem nič ne boli in ne žuli, lahko protezo normalno uporabljate. Če je odpadel zob, ga prav tako očistite in razkužite ter shranite za kasnejše popravilo. Protezo v tem primeru lahko normalno uporabljate. Če proteze ne morete nositi, jo skrbno očistite ter shranite v škatlici v vodi, ki jo vsakodnevno zamenjate. Tako shranite protezo do takrat, ko bo popravilo spet mogoče. Hrano si v tem času pasirajte ali miksajte, da si s trdimi koščki hrane ne boste poškodovali ustne sluznice in dlesni. Obisk nujne zobozdravstvene pomoči v tem primeru ni potreben.

Pomembno obvestilo:  Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar