sreda, 30. marec 2011

Rešitev za boleče dlesni

Zobozdravnik mi je zamenjal staro zalivko na šestici spodaj z belo. Takoj po tem sem med jedjo začutila bolečino med šestico in sedmico. Ko ne jem, na tem mestu ne čutim nobene bolečine. Pri jedi pa mi hrana zaide med zoba in na tem mestu ne morem normalno žvečiti. Ker si ta del zdaj skrbno čistim z zobno nitko, na tem mestu tudi krvavim. Pred zamenjavo plombe pa me zob ali dlesen ni nič bolela. Poleg tega imam na drugi strani spodaj, tudi pri šestici, bulico, v kateri je gnoj in je včasih večja včasih manjša, a ne izgine. Tako, da tudi na tej strani čutim bolečine na dlesni pri žvečenju.

Predvidevam, da ima zob na katerem je bila zamenjana plombica ima že kar obsežno polombico,zato je na takem zobu zelo težko izdelati polombico, ki ima dober kontakt s sosedom. Predvsem je kontakt težko doseči kadar je plombica velika, in manjka veliko zobovine.Včasih je ob taki težavi edina pomoč dobro čiščenje predela kjer hrana zastaja, sproti po vsakem obroku. Če je težava huda, plombe pa ni mogoče narediti tako, da je kontakt s sosednjim zobom boljši, bolj tesen, je morda na takem zobu bolje izdelati prevleko v kolikor je to mogoče.
Na šestici na sosednji strani je najverjetneje na zobu prisoten kronični proces, ki se sam drenira (čisti) skozi fistulo . Fistula je kanalček,cevka, ki se naredi kadar poteka ob korenini proces - ognojek. Ta cevka poteka od ognojka na površino dlesni. Fistula se na površini dlesni vidi kot mozoljček, ki se občasno napolni z gnojem. Ta mozoljček se občasno predre in malo gnoja izteče, toda proces ostane in nabira se nov gnoj. Tak zob bo potrebno zdraviti. Potreben bo rentgenski posnetek zoba. Tako se bo lahko videlo kaj se da narediti. Vsekakor pa tako kot je ne sme ostati dolgo. Svetujem Vam, da svojemu zobozdravniku pokažete kakšni težavi imate in dogovorila se bosta kaj storiti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar