torek, 24. julij 2018

Kdaj in zakaj evtanazija zobnega živca – zobne pulpe - evtanazija zoba?



»Ali zdravljenje zobnih korenin oz. zdravljenje koreninskih kanalov pomeni, da bom imel mrtev zob? Ali mi boste umorili zob?« je eno najpogostejših vprašanj kadar pride k meni pacient z bolečino.

Včasih je odgovor DA, zob bo po končanem zdravljenju koreninskih kanalov mrtev in DA, zobozdravnik bo pomagal, da bo tako dokončno odmrtje zobnega živca za vas neboleče.  
Bolečina zoba, ko je zob še delno živ lahko nastane zaradi vnetja zobnega živca. Čim tako vnetje preide v neozdravljivo fazo vnetja - ireverzibilni pulpitis -  zobni živec - pulpa začne odmirati oziroma odmre.
Odmiranje zobnega živca – zobne pulpe lahko traja nekaj ur ali celo nekaj tednov. Bolečina, ki spremlja tako vnetje in posledično odmiranje zoba je lahko huda, močna in neznosna, lahko pa zobna pulpa odmre brez da bi povzročala kakršnekoli bolečine. Pravila ni.
V primeru, da je zobni živec – zobna pulpa v zobu v trenutku ko začnemo zdravljenje koreninskih kanalov že tako okvarjen, bolan, vnet, ozdravitev ni mogoča. Tak vnet zobni živec v zobu lahko in običajno tudi povzroča hude bolečine. Če hočemo odvzeti bolečino, moramo tak zobni živec odstraniti. Postopek opravimo v lokalni anesteziji.
Kadar gre za boleče vnetje lahko bolečino odvzame le zobozdravnik tako, da začne postopek zdravljenja koreninskih kanalov. Odmrtje zoba ni nekaj kar bi povzročili zobozdravniki s svojim delom kar tako.  Zobozdravnik v postopku zdravljenja koreninskih kanalov odstrani tkivo iz pulpne komore in koreninskih kanalov, ker je zobni živec oz. zobna pulpa že tako nepopravljivo poškodovana z okužbo in tak zob že tako ali tako odmira ali pa je že odmrl. Zobozdravnik pravzaprav opravi evtanazijo zobnega živca in vam tako odvzame in / ali prihrani bolečino, ki nastane pri odmiranju zobnega živca - pulpe.

Odgovor je NE, zobozdravnik ne umori zoba kadar zdravimo zob, ki je že mrtev oziroma je pulpa – zobni živec odmrl še preden začnemo koreninsko zdravljenje zoba. Tak zob lahko boli ali pa zobozdravnik naključno pri pregledu odkrije, da je zob že mrtev.
Res pa je:
Da, zob na katerem je bilo opravljeno zdravljenje koreninskih kanalov je mrtev, odmre ali odmira pa že prej. Zdravljenje koreninskih kanalov je postopek s katerim zagotovimo odstranitev okužbe – odstranitev okuženega zobnega živca ( zobne pulpe ). Torej zob odmre zaradi okužbe in ne zaradi postopka zdravljenja koreninskih kanalov, ki ga opravi zobozdravnik.



Ni komentarjev:

Objavite komentar